Τι είναι η εύφλεκτη σκόνη και πώς οδηγεί σε εκρήξεις σκόνης;

Η εύφλεκτη σκόνη, γνωστή και ως εκρηκτική σκόνη, είναι ένα υποπροϊόν που δημιουργείται από διαδικασίες παραγωγής που περιλαμβάνουν εύφλεκτες πρώτες ύλες. Τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν ξύλο, ελαφρά μέταλλα, διάφορα είδη χημικών ουσιών, αλλά και γεωργικά προϊόντα όπως σιτηρά, μπαχαρικά και καπνό. Αν και πρακτικά αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, τα σωματίδια καύσιμης σκόνης αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο σε πολλούς χώρους εργασίας και βιομηχανίες. Ορισμένες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν την έκρηξη της σκόνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν οι εργαζόμενοι και να καταστραφούν μηχανήματα ή ακόμη και ολόκληρες εγκαταστάσεις.

Τι είναι η έκρηξη σκόνης;

Οι εκρήξεις σκόνης είναι το αποτέλεσμα της ταχείας ανάφλεξης υψηλών συγκεντρώσεων σωματιδίων εύφλεκτης σκόνης μέσα σε κλειστό χώρο. Όταν αναμιγνύονται με οξυγόνο, αυτά τα λεπτά σωματίδια μπορούν να αναφλεγούν όταν έρθουν σε επαφή με σπινθήρα, μεταλλική σπίθα, αποτσίγαρο ή άλλη πηγή ανάφλεξης. Αυτή η γρήγορη διαδικασία καύσης είναι γνωστή ως εκπυρσοκρότηση και έχει ως αποτέλεσμα ένα κύμα αέρα υψηλής πίεσης.

Καθώς το κύμα αέρα εκρήγνυται έξω από τον κλειστό χώρο του, είναι πιθανό να εκτοπίσει ή να αναδεύσει εύφλεκτη σκόνη σε άλλα σημεία της εγκατάστασης. Αυτό θα αναμίξει τη σκόνη με το οξυγόνο στον αέρα, γεγονός που θα κάνει την έκρηξη μεγαλύτερη και ενδεχομένως θα τροφοδοτήσει μια δεύτερη έκρηξη σκόνης – ή ακόμη και περισσότερες. Κάποιες από αυτές μπορεί να συμβούν μέσα σε άλλα μηχανήματα ή δοχεία, καθώς το κύμα πίεσης και η φωτιά διαδίδονται μέσω του συστήματος αγωγών. Σε αυτό το σημείο, ο κίνδυνος βλάβης της ανθρώπινης ζωής και καταστροφής του εξοπλισμού ή ακόμη και ολόκληρων κτιρίων είναι συντριπτικός.

Πεντάγωνο Εκρηξης σκόνης

Ποιες βιομηχανικές διεργασίες δημιουργούν συνήθως εύφλεκτη σκόνη;

Ορισμένα παραδείγματα βιομηχανικών διεργασιών που συνήθως δημιουργούν εύφλεκτη σκόνη είναι οι ανατινάξεις, η θραύση, η κοπή, η λείανση, το φρεζάρισμα, η στίλβωση (γυάλισμα) και το πριόνισμα. Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) μέσω της χρήσης σκόνης μπορεί επίσης να δημιουργήσει εύφλεκτη σκόνη.

Η εύφλεκτη σκόνη είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα που επηρεάζει μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών και εργασιακών περιβαλλόντων. Η σκόνη μπορεί να συγκεντρωθεί σε κοινή θέα, αλλά και σε μέρη όπου δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν δράση για να διατηρήσουν την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεών τους. Η ύπαρξη κατάλληλων ρουτινών καθαριότητας είναι δεδομένη. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας μπορεί να κρατήσει εσάς και τους συναδέλφους σας ασφαλείς και να αποτρέψει αποτελεσματικά τις εκρήξεις σκόνης από το να προκαλέσουν καταστροφές. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη κάλυψης τέτοιων κινδύνων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι πολύ χρήσιμη για την οικονομική σταθερότητα μιας επιχείρησης.

πηγή: nederman

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Περισσότερα άρθρα

elΕλληνικά